De steden van Wit-Rusland

Minsk
De hoofdstad van Wit-Rusland Minsk een stad met 2 miljoen inwoners: een stad die zich razendsnel ontwikkeld tot een moderne westerse stad waarin vele monumenten en historische gebouwen zijn te vinden. Bijzonder aan de stad zijn de ruime boulevards met klassieke Stalinistische bouwstijl. U zult de sfeer van het laatste communistische bolwerk in Europa zeker proeven als u in deze stad bent. Een must om te bezichtigen zijn bijv. de Kathedraal van de Heilige Geest en de Kathedraal van Sint Peter en Paul, gebouwd in 1613 en hiermee de oudst overlevende kerk van de stad. De Nationale Bibliotheek is een architectonisch hoogtepunt uit de moderne tijd en valt op vanwege de bijzondere vorm. ’s Avonds wordt de bibliotheek spectaculair verlicht.

Polotsk
Verder terug in de geschiedenis was de in 862 gestichte stad Polotsk de hoofdstad van Wit-Rusland, die is gesticht in 862 n.Chr. door Oost Slaven op de toenmalige waterroute van Scandinavië naar Griekenland. Kloosters, kerken en delen van de oude stadsmuur maken het belang van deze historische stad duidelijk. Onder andere maakt u kennis met de St. Sophia Kathedraal, die tussen 1044 en 1066 gebouwd is. Ontworpen door Byzanteinse architecten, net als 2 andere kathedralen in Novgorod en Kiev. Andere bezienswaardigheden zijn het Spaso-Ephrosinyevsky-klooster uit 1120, dat in originele staat is behouden, en de oude stad.

Vitebsk
Ook wel de culturele hoofdstad is een van de oudste steden van Wit-Rusland. Vitebsk is tevens de geboorteplaats van Marc Chagall. In zijn voormalige woonhuis is een klein museum ingericht met de oorspronkelijke schildersspullen en huisraad van de meester. Verder zijn er diverse andere bezienswaardigheden in de stad zoals de kerk Sint Barbara gebouwd in 1785 en de gerestaureerde kerk Blagoveshchenskaja kerk. Onder andere kunt u ook historische gebouwen bekijken zoals voormalige gemeentehuis 1775), het gouverneurspaleis (1772) en de Sint-Michaelkerk.

Brest.
De strategische grensstad Brest is gesticht in de 9e eeuw. De stad is in haar bestaan vele malen overheerst door andere landen zoals Litouwen, Rusland, Duitsland en Polen. Eind 1300 was het de eerste stad in Wit-Rusland zelfbestuur kreeg op basis van de Magdeburg wet.
Vanwege de ligging heeft de stad altijd een centrale rol gespeeld en is een belangrijk ingangspunt voor treinen. Op dit punt begint het Russische spoor met een andere breedte dan in Europa. Alle locomotieven en wagons worden opgetild en voorzien van passende wielen. Een bezoek aan het Spoorwegmuseum is aan te bevelen. Verder zijn het centrale plein en de Verrijzeniskerk alsmede het Brest fort zeer de moeite waard te bezoeken.

Brest fort (Brest Fortress). 
Is gesitueerd in de stad Brest, nabij de Poolse grens en is nu een van de belangrijkste Sovjet-monumenten uit de Tweede Wereldoorlog. Dit fort was in zijn tijd het grootste in het Russische keizerrijk. De formaten van het gebouw zijn indrukwekend. Maar liefst twee kilometer lang met honderden kamers waarin vele duizenden soldaten verbleven. Het fort is beroemd vanwege hun uiterst taaie verzet tegen de Duitsers bij de inval in juni 1942. Wit-Russische soldaten hielden stand in het fort tot eind juli zonder water en eten, en ten slotte omsingeld door vijandelijke troepen. Een van de teksten op de muren luidt «Ik sterf maar ik geef me niet over. Vaarwel Moederland. 20/VII-41». Brest fort wordt herinnert vanwege heldendaden en moed van de verdedigers. Het fort is bezocht door meer dan 20 mln. bezoekers uit 130 landen.

Grodna
De grensstad Hrodna niet ver van Polen en Litouwen in het westen van Wit-Rusland heeft de oorlog goed doorstaan, veel historische gebouwen waaronder vele kerken zijn nog helemaal intact. Tijdens de oorlog hadden de meeste inwoners de stad verlaten, maar nu is het een industrieel en cultureel centrum met een goede sfeer.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *